Efter en kraftig uppgång de senaste åren minskar nu efterfrågan på solceller. Foto: ADAM IHSE / TT

Storvarsel i Jönköping – solcellsboomen har avtagit

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på solceller minskar – och det får nu konsekvenser för branschen.

Det Jönköpingsgrundade företaget Sesol varslar 230 anställda i sin koncern.

Företaget startade 2019 i Jönköping, men finns nu på flera orter i landet. Solcellsboomen som har varit de senaste åren gjorde att deras omsättning fördubblades nästan mellan 2022-2023 till runt 2,5 miljarder kronor.

Nu har den avtagit och 230 anställda på flera orter varslas. De anställda på Stigamo i Vaggeryd kommer att finnas bland dem, men hur många är ännu oklart.

– Vi ser att marknaden börjar normaliseras efter en otrolig boom. Vi har sett ett förändrat köpbeteende det senaste halvåret, säger vd Robert Szöcs.

När kan ni ge mer information om hur många som varslas i Vaggeryd?

– Vi ska först inleda förhandlingar med facket och har stor respekt för hur tufft det här beskedet måste vara för våra anställda. Vi hade stormöte med organisationen i går och erbjöd stöd till de som behövde det.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare träffat husägare som tvekar på att satsa på solceller – se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför villaägaren Dennis Boij inte längre funderar på att köpa solceller till sitt tak. Foto: Gustaf Söderström/SVT

här finns sesols kontor

Koncernen har omkring 1 000 medarbetare runtom i landet. Kontoren finns i Malmö, Kristianstad, Helsingborg, Kalmar, Jönköping, Göteborg, Trollhättan, Skövde, Norrköping, Södertälje, Örebro, Karlstad, Uppsala och Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.