Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Tårfyllt avsked för Brand-Johan

Publicerad

I fyrtio år har Leif Johansson, mer känd som Brand-Johan, drivit galleri Smedbyn tillsammans med sin fru och sin dotter. Nu lägger han ner sin verksamhet.

Det är inte utan vemod som Leif Brand-Johan Johansson nu förbereder sig för att lämna sitt älskade galleri Smedbyn. Det är över fyrtio år sedan han kom hit, då som brandmästare med uppdrag att inspektera de kulturmärkta byggnaderna i Smedbyn i Huskvarna.

– Det var när jag kom hit som mitt kulturella intresse startade. Jag började med att inspektera husen och verkstäderna och det såg bra ut, men när jag kom till den här längan som varit utedass, likbod, mangelbod så var de fyllda med skräp.

Det slutade med att Brand-Johan köpte byggnaden som idag innefattar ett galleri på 2 500 kvadratmeter och som är ett av de största privatägda gallerierna i Sverige.

Kungligt besök

– Jag har varit oerhört priviligerad som fått göra så många utställningar med så många kända konstnärer. Och kungen har varit här tre gånger och drottningen en gång.

Han ler när han berättar om mötet med kungen.

– Jag är ju lite lös i munnen och gillar inte att spela någon annan än den jag är så jag har duat kungen. Och trots att han var uppklädd i kostym och slips så hade jag mina snickarbyxor. Men jag tror att kungen satte värde på det och det gjorde jag med.

När beslutet togs att lägga av hoppades han att kommunen skulle köpa byggnaden eftersom resten av husen ägs av Jönköpings kommun men av det blev det inget. Och flera gånger under intervjun återkommer Brand-Johan till hur besviken han är på kommunen vad det gäller satsningar på kultur. Han är bekymrad för konstens framtid i Vätterbygden.

Stor sorg

– Jag är förundrad över att kommunen tar så lite ansvar för de lokala konstnärerna. De kan inte stanna kvar här på grund av klimatet i kommunen.

Det blev till slut Huskvarna FF som köpte huset och som nu planerar att öppna ett all-aktivitetshus till våren. Och även om det är med stor sorg som Brand-Johan nu lämnar sitt livsverk så är han glad att föreningen tar över. Han torkar tårarna.

– Jag är så himla glad att de tar över så det fortsätter i linje med mina tankar och mitt hjärta. Det här har varit en social plats. Jag är glad att det fortsätter så.

– Det svåra är inte att lämna alla tavlor och galleriet. Det svåra är att lämna alla människor som varit här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.