Torrt och varmt väder gör att brandflyget kommer att göra tätare flygningar i länet. Foto: SVT

Tätare brandflyg sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Det varma torra vädret gör att räddningstjänsterna i länet ändrar sina rutiner. Brandflyget ska göra flygningar tätare och fler räddningsstyrkor ska larmas ut på skogsbränder i ett tidigt skede.

Det gemensamma beslutet har tagits eftersom det just nu är varmt och torrt väder och risken för skogbränder i Jönköpings län ökar.

– Vår erfarenhet från tidigare bränder är att detta är ett framgångsrikt koncept. Det gäller att ha mycket personal på den lilla branden för att ha större möjlighet att undvika den riktigt stora branden, säger Göran Melin, räddningschef i beredskap i ett pressmeddelande från räddningstjänsternas samarbetsorgan Räddsam på söndagen.

Tätare brandflyg

Brandflyget kommer från och med i dag att patrullera tätare för att upptäcka eventuella skogsbränder. Störst är brandrisken enligt räddningstjänsten just nu på Höglandet.

I går bekämpade räddningsstyrkor en skogsbrand mellan Vetlanda och Hultsfred. Enligt räddningstjänsten var det ett området på 80x80 meter som eldhärjades.

Räddningstjänsten avråder just nu allmänheten i länet att använda engångsgrillar eller att tända eldar utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.