Hanna Hansson, Hedvig Simonsson, Erica Johnson, Lisa Elg, Amanda Bäverhag, Ida Salomonsson, Lovisa och Linn Strömberg. Foto: Privat: Linn Strömberg

Tjejerna som bryter ny mark – i bandyns värld

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad arrangerar Skirö AIK World cup för 17-åringar i Sapa Arena i Vetlanda. Men i år döms matcherna av enbart tjejer. En ovanlighet i bandyns värld. – Detta är den första turneringen någonsin som bara döms av tjejer, säger Kent Lisell, coach för huvuddomarna.

Tolv tjejer ingår i ett unikt projekt där målet är att få damdomare till damelitserien. Nio av dem är från Sverige och två från Ryssland. Tillsammans utgör de kärnan i satsningen – att göra tjejer synliga inom bandyns värld.

– Som det ser ut idag så dömer män både herr och damsidan. Jag tycker att det är viktigt att vi sprider och breddar sporten. Vi lever i ett samhälle där vi alla är lika och jämställda, så varför inte visa det i bandyns värld också, säger Kent Lisell.

Män dömer annorlunda

Linn Strömberg är 23 år gammal och började sin karriär som 13-åring i ett pojklag. När hon var 17 år gammal började hon spela med tjejer och sedan utbildade hon sig till domare. Enligt henne är det skillnad på att bli dömd av en kille eller tjej.

– Ibland kunde man bli trött på gubbarna. Jag upplever det som att mina manliga kollegor blåser av mer när tjejer spelar. Varför vet jag inte men min teori är att de inte vill att tjejerna ska göra illa sig, säger hon.

Hennes förhoppning inför nästa säsong är att det ska finnas ett tjejteam som dömer i dambandy.

– Jag har varit ensam kvinnlig domare sedan jag började och det är kul att se att det faktiskt finns fler tjejer därute. De har ju funnits i föreningarna men inte synts till så det är bra att de kommer fram och vi blir fler.

Skapa förebilder

Enligt Kent handlar projektet om att skapa större förebilder för de tjejer som är aktiva inom bandyn och visa att det går att satsa på ett yrke som domare också.

– Vi vill öka förståelsen för dambandy och vill ha med oss spelare och domare. I år har vi nio domare från Sverige och två från Ryssland. De utbildar sig samtidigt som de dömer cupen och blir i slutet av helgen förbundsdomare. Detta är unikt och har aldrig hänt i bandyns historia. Målet är att få damdomare till damelitserien där ryska, finska, norska, svenska domare finns.

Våga ta steget

För Linn är målet med projektet enkelt.

– Jag vill att fler tjejer ska våga ta steget och börja döma. Att de ska veta att man kan hålla sig till sporten man älskar trots att man lagt skridskorna på hyllan eller helt enkelt kombinera det som jag gör, säger hon.

World cup Vetlanda spelas fram till söndagen den sjätte november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.