David Elgh har hittat några knep som är bra att känna till innan man ska åka Vasaloppet. Foto: SVT

Torgny Mogren fick nybörjaren att göra succé

Uppdaterad
Publicerad

En föreläsning med Torgny Mogren 2011 fick David Elgh att börja med längdskidåkning. Tre år senare kom han i mål en knapp timma efter segraren i Vasaloppet.

– Jag vet inte hur det gick till, men jag blev rätt inspirerad av Torgny, säger han.

Hösten 2011 gick 39-årige David Elgh från Huskvarna på en föreläsning av Torgny Mogren. Sedan dess har det gått förvånansvärt snabbt i skidspåren. Nu ska han köra Vasaloppet för femte gången.

Första gången David Elgh åkte Öppet spår åkte han på sex timmar vilket var betydligt bättre än planen som var att bara klara av loppet överhuvudtaget.

Vasaloppet i Dalarna

– Det gick jättebra så då fick man blodad tand, säger David Elgh.

Se också: Torgny Mogrens hälsning till David

”Verkar ha passat mig”

Två år senare åkte han stora Vasaloppet på 5 timmar och tolv minuter och kom i mål en knapp timme efter segraren.

– Längdskidåkning verkar ha passat mig, kanske för jag tycker det är så roligt. När det gick bra började det gå lite rykten om vem den där Elgh var som började synas på resultatlistorna, säger han.

David Elgh tränar ungefär en timme om dagen och ibland mer. En bra vecka får han ihop tio träningstimmar. Annat var det innan han började åka längdskidor då han inte tränade något i princip.

– Vi renoverade hus och fick barn, så det blev inte mycket med sådant då.

”Jag trillar fortfarande”

Även om det gått fort för David Elgh har han också vurpat en hel del, något han varit nervös för.

– Jag stod upp i nedförsbackarna med armarna utfällda så det inte skulle gå för fort, men jag trillade ett antal gånger. Nu försöker jag i alla fall gå ner i fartställning. Jag trillar fortfarande ganska ofta, men blir bättre och bättre, säger David med ett leende på läpparna.

Det är inte bara i nerförsbackarna David Elgh försöker utveckla sin teknik.

– Jag tränar mycket på diagonal åkning, men jag läst att alla andra verkar staka mer nu.

– När jag stakar putar jag ut med rumpan tydligen så jag brukar få höra att jag ska dra in ankstjärten.

Kan Vasaloppsknepen

Förutom i skidspåren har David Elgh hittat några knep som är bra att känna till innan man ska åka Vasaloppet.

–  Jag har kommit på att 45 minuter innan startskottet går måste man ställa sig i toalettkön, vare sig man är toanödig eller inte. Annars hinner man inte gå på toa innan start.

Det märks att han verkligen njuter av skidåkningen och att vara ute i naturen och han planerar att fortsätta länge till. Han har kommit bland de tusen bästa i Vasaloppet de senaste åren. Drömmen nu är att komma topp 500. Och han behöver inte titta långt för att hitta inspiration.

– Man blir inspirerad av variationen på folk i spåret, allt i från små barn till äldre. När man ser hur länge i livet man åka inspireras man att fortsätta.

– Våga prova längdskidor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet