Torkan tar kål på mördarsniglarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara problem med bristen på regn. En gynnsam effekt finns det – att mördarsniglarna håller sig undan.

Förra året kryllade det av mördarsniglar i trädgårdarna. Men i år har de hittills inte synts tíll i någon stor mängd.

– Vi har väldigt lite av mördarsniglar just nu beroende på den torra väderleken. Däremot så finns de ju hela tiden som ett latent problem eftersom de gräver ner sig i marken, och kan blossa upp om det kommer mycket regn. Men det kommer inte att bli ett så stort problem som om vi haft en regning maj, säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping.

Strukit med

Nej, för en hel del av snigelbeståndet lär ha strukit med till odlingsentusiastens stora glädje. Och ju senare de gör entré4 desto mindre skada gör de.

– Då har våra odlingar hunnit växa till sig och tål ett angrepp mycket bättre, säger Engstedt.

Men om man helt vill slippa sniglar i sin trädgård så finns det idag biologiska bekämpningsmedel så kallade namatoder. Det är en lite larv som parasiterar på sniglarna så de dör. Men för att kunna använda den måste man vara ute i god tid redan i maj.

– Då vattnas larven ut över områden där sniglarna trivs och nematoden har visat sig fungera alldeles utmärkt, säger Engstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.