Tranås – Pensionerad mackägare tvingas jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan blir mackägaren Lars Kåhre i Gripenberg utanför Tranås folkpensionär. Men han kan inte sluta arbeta eftersom han, om han lägger ner macken, tvingas sanera marken för flera miljoner.

-Jag blir pensionär men jag kommer få jobba kvar här som vanligt säger Lars Kåhre.

-Varför då?

-Jo för att det inte går att sälja den här macken till någon.

Lars Khåre som har drivit Tapp-macken i över 30 år sitter i en rävsax. För reglerna säger att det är ägaren och brukaren som måste sanera marken när verksamheten en gång läggs ner. Och eftersom ingen vill köpa bensinmacken med det kravet i arv och Lars inte har råd att själv sanera så tvingas han jobba kvar.

På länsstyrelsen erkänner ansvariga att saneringstvånget är ett stort problem. Tidigare fanns en fond som bensinmack ägare kunde söka pengar ur, men denna är nu nedlagd och regeringen har ännu inte tagit tag i frågan trots pådrivningar från svensk besninhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.