Ulrika Ågren är handbollsproffs i Tyskland. Foto: Scanpix

”Trygghet viktigare än elitsatsning”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Ågren, handbollsproffs i Tyskland, tycker att trygga hem och en egen drivkraft är viktigare än tidig elitsatsning.

– Jag tror att det är en inre motivation och ett stort stöd hemifrån som är avgörande för om man ska lyckas, säger Ulrika Ågren, som har sina rötter i Månseryd mellan Bankeryd och Jönköping.

Ulrika Ågren spelade både fotboll och handboll i Bankeryd under uppväxten och hon kunde fortsätta med båda idrotterna länge, tack vare ett samarbete mellan tränarna.

Sportgranskning

Blommade ut vid 15 år

– Det var först när jag var 15 som det lossnade ordentligt och som jag blommade ut, så det betyder mycket att jag fick leka fram till dess, säger Ulrika Ågren.

För henne har det varit avgörande att föräldrarna stöttat så mycket med mat som fanns lagad på bordet, skjutsningar till matcher och träningar och också som stöd på läktaren.

– Deras stöd och min egen inre drivkraft har tagit mig dit jag är nu, säger hon.

”Viktigt med lek”

När hon var 22 år flyttade hon till Danmark för spel där, det blev landslagsspel för Sverige och i dag är hon alltså proffs i Tyskland. Hon är 26 år nu och som handbollsspelare har hon troligen sin bästa tid framför sig.

– Det är viktigt att kroppen håller, bästa tiden är nu och fram till 30, säger hon.

Hon tror att det kan finnas en del individuella sporter som kan kräva mer elitsatsning tidigt, men inte i handbollen.

– Det är viktigt att få leka så länge som möjligt, menar Ulrika Ågren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet