Foto: Anna Cassel/SVT

Tufft för ridklubb som drabbats av kvarka

Publicerad

Jönköpings fältrittklubb är Smålands största ridklubb. Under hösten har klubben två gånger drabbats av den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka och stora delar av lektionsverksamheten är nu inställd.

Ridskoleverksamheten vid ridanläggningen på Klämmestorp är halverad sen slutet av november. Lektionerna för ponnyryttarna hålls som vanligt, men stallet där de stora hästarna står är stängt på grund av kvarka och lektionerna är inställda.

– Det är ungefär halva verksamheten som kommer att vara inställd fram till jul, berättar Elisabeth Palmersson, verksamhetschef på Jönköpings fältrittklubb.

Sammanlagt blir det fem veckor. Ännu vet klubben inte hur stor förlusten blir ekonomiskt men det blir en tuff tid framåt.

Tufft ekonomiskt

– Vi vet att det blir ekonomiska konsekvenser. Det är inte bara ridlektioner som fått ställas in. Det är också uteblivna intäkter från tävlingar som vi inte kunnat genomföra och det gäller även annat som missade inkomster från kafeterian, säger Elisabeth Palmersson.

Klubben har en avbrottsförsäkring och alla ridskoleelever ska kompenseras för inställda lektioner men hur är inte bestämt ännu. Jönköpings fältrittklubb kommer att behöva hålla hårt i pengarna framöver för att klara de löpande kostnaderna. Det är dessutom oklart när ridskolan kan vara igång igen som vanligt.

– Vi hoppas kunna öppna hela verksamheten igen efter julhelgerna, men det vet vi ännu inte, säger verksamhetschefen Elisabeth Palmersson.

Mycket smittsamt

I stallet där de stora hästarna står, är det nu tre hästar som diagnostiserats med kvarka. Sjukdomen kan beskrivas som en slags influensa för hästar som kan drabbas av feber, hosta och svullna körtlar. Det är ingen häst på Klämmestorp som blivit allvarligt sjuk men eftersom kvarka är så smittsamt, så måste drabbade hästar isoleras tills de är symtomfria.

Kvarka drabbar inte människor men de kan sprida smittan vidare. Därför måste man vara noga med handhygien och byte av kläder om man åker mellan olika stall.

Andra gången

Jönköpings fältrittklubb har gjort vad man kunnat för att isolera smittan genom att också införa speciella rutiner för hanteringen av hästarna.

– Vi vet ännu inte om fler hästar kommer att insjukna, den risken finns. Det är vår veterinär som avgör när vi kan öppna igen, säger Elisabeth Palmersson.

Det här är andra gången på bara några månader som klubben drabbas av kvarka. I september isolerades fyra hästar efter att ha blivit smittade av en häst som kom utifrån. Den här gången har man inte kunnat spåra smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.