Foto: SVT

Två bränder i samma asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger under helgen har det brunnit i källarutrymmet på Migrationsverkets boende i Reftele i Gislaveds kommun. – Det finns ingen naturlig förklaring till de här bränderna , säger Mikael Ehne, polisens vakthavande befäl.

Räddningstjänst och polis larmades till asylboendet i Reftele vid 12.30-tiden på söndagen. Källaren var då fylld av rök.

– Vi fick knacka dörr och utrymma huset. Branden hade startat i en hög med kläder som låg i ett soprum, säger Torbjörn Eliassson, räddningsledare på räddningstjänsten i Gislaved/Gnosjö.

Kvinna till sjukhus

Huset rymmer cirka tio lägenheter. En kvinna som skulle tvätta upptäckte branden och larmade SOS.

– Hon fick i sig mycket rök och är chockad, därför fördes hon med ambulans till sjukhus.

Branden kunde släckas relativt snabbt när räddningstjänst kom till platsen och hann inte spridas nämnvärt.

Enligt Torbjörn Eliassson finns det ingen naturlig brandorsak och imorgon måndag kommer polis att göra en teknisk undersökning på platsen. Händelsen rubriceras som mordbrand.

– Ett vaktbolag kommer att cirkulera lite extra där ikväll.

Andra branden

Även igår, lördag, brann det i samma källare. Även den branden misstänks vara anlagd.

– Larmet kom till oss strax efter 18. Då var branden mindre än den idag och eftersom det brann i ett rum med betongväggar och spridningsrisken bedömdes som mindre, rubriceras den händelsen som skadegörelse genom brand, säger Mikael Ehne, polisens vakthavande befäl.

Men även den branden misstänks vara anlagd?

– Absolut, det utgår vi ifrån. Det finns ingen möjlig självantändning eller naturlig orsak.

Men polisen kommer inte att ha någon extra bevakning av fastigheten under resten av söndagen eller natten.

– Vi bedömer inte detta som ett attentat i dagsläget. Så av den anledningen behövs ingen extra bevakning. Därmed inte sagt att vi struntar i det. Det är möjligt att vi efter den tekniska undersökningen gör en annan bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.