Tyckimpregnerade spänger i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Tryckimpregnerade spänger – det blir valet av material när spängerna ska bytas i naturreservaten Dumme mosse och Store mosse. Tidigare har materialet ansetts för miljöfarligt.

Inom kort starar arbetet på Dumme mosse med att byta ut stora delar av spängförsedda sträckor med nya spänger. Och nu väljer länsstyrelsen att godkänna tryckimpregnerat trä. Något som tidigare ansetts för miljöfarligt, uppger P4 Jönköping.

Har avrått

Naturvårdsverket har tidigare avrått från att använda tryckimpregnerat virke då det tidigare innehöll arsenik. Idag görs impregneringen med en annan metod där kopparsulfat används. Och detta bedöms inte lika farligt så verket håller nu på att se över sina rekommendationer.

Men det finns kritiker som menar att kopparsulfat också är farligt i känslig natur. Och att det finns miljövänligare alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.