Foto: Arkivbild SVT

Fjärrundervisning ska minska lärarstress

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun testar nu att bedriva modersmålsundervisning i realtid via dator. Brist på lärare och en stressig tillvaro för de som finns är orsaken.

De modersmålslärare som finns i kommunen får ofta åka runt till flera skolor och många viktiga timmar som skulle behövas till undervisning, tillbringas istället i bilen. En lärare säger till Jönköpings-Posten att hon har elever på 16 olika skolor.

För att minska stressen för modersmålslärarna testa nu Jönköping kommun att bedriva fjärrundervisning via datorn. Det innebär att läraren finns på en och samma plats vilket ger vinster i både arbetsmiljö och tid.

– Det är som en vanlig lektion, det som skiljer är att de sitter i olika lokaler. Det är framtiden, säger it-assistenten Ahmad Mahmoud till Jönköpings-Posten.

Kommuner hjälper varandra

En lagändring som trädde i kraft i augusti gör också att fjärrundervisning i modersmål får köpas från en annan skolhuvudman. Länets kommuner har därmed börjat hjälpa varandra genom att köpa och sälja modersmålsundervisning av varandra och elever vars modersmål tidigare saknade lärare kan nu få undervisning.

– Att få hit lärare i samiska för undervisning tre timmar i veckan, det kan vi glömma. Men vi kanske kan ha lektion med elever från norra Sverige. Och vi kanske kan få romani till barn som inte kan få det i Jönköping, säger Eija Virkkunen, chef på modersmålsenheten till Jönköpings-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.