Foto: TT

Ungdomshem får kritik för inlåsning av ungdomar – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga ungdomshemmet Långanäs utanför Eksjö kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att ha fortsatt att hålla en av ungdomarna isolerad, trots att denne somnade. Kritik riktas också mot hemmet för bristande rutiner när ungdomar isoleras.

En av de intagna på ungdomshemmet blev våldsam och personalen tog då beslut om avskiljning. De får kritik för att de inte avslutade avskiljningen när ungdomen somnade. Enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga ska isolering bara genomföras i en akut situation.

Vid en kontroll av 19 isoleringar framkom det att flera fel har gjorts när ungdomar isolerats. Bland annat har de inte uppmärksammats på sin rätt att överklaga avskiljningsbeslut och isoleringarna har inte heller dokumenterats på rätt sätt.

Dessutom uppmärksammades att flera i personalen saknar kompetens. 

Ungdomshemmet Långanäs tidigare fått kritik för sin hantering kring isolering av ungdomar. Enligt institutionschefen pågår nu ett arbete för att säkerställa att det inte händer fler gånger.

– Vi kommer genomföra utbildningsinsatser för personalen och vi överväger också att utöka bemanningen på natten, säger Maria Åsebrant, institutionschef vid Långanäs.

Hon säger att i det senaste fallet hade personalen själva uppmärksammat att ungdomen var inlåst trots att hen somnat och det konstaterades att det blivit fel.

– Det ska inte vara så förstås. Somnar ungdomen så ska dörren låsas upp så att man inte längre är isolerad utan själv kan gå tillbaka till sitt rum om man vill, säger Maria Åsebrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.