Upphandling av flyglinje som Jönköpings kommun planerar kan vara olaglig. Foto: TT

Upphandling av ny flyglinje kan vara olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Den upphandling av flyglinje som Jönköpings kommun planerar kan vara olaglig, eftersom kommunen skulle kunna komma att ge otillåtet stöd till ett enskilt flygbolag.

Idag ska kommunfullmäktige i Jönköping fatta beslut om en ny upphandling av flygtrafik mellan Jönköping och en centraleuropeisk flygplats.

Men upphandlingen kan strida mot EU:s regelverk, rapporterar Jönköpings-Posten. Kommunen kan inte upphandla ett flygavtal som innebär att man går in och täcker ett enskilt flygbolags förluster med kommunala medel – det skulle strida mot EU:s konkurrensregler. Ett undantag är om flygplatsen har tilldelats trafikplikt, vilket flygplatsen i Jönköping inte har.

EUROPALINJE

Idag trafikeras sträckan Frankfurt-Jönköping-Karlstad av flygbolaget BMI och hittills har både Karlstad kommun och Handelskammaren i Jönköping gått in och stöttat bolaget med 15 miljoner var i förlustteckningsgarantier. I våras fälldes Karlstad kommun i domstol för att deras upplägg med BMI strider mot EU-lagstiftningen.

Och enligt Trafikverket kan man inte upphandla flyglinjer på det sätt som man gör i Karlstad och Jönköping.

– Det finns ju en EU-förordning som styr det här och den tolkning som vi gör av den här förordningen är att det måste ligga en trafikplikt på en flygplats för att man ska kunna upphandla flygtrafik, säger Håkan Jacobsson på Trafikverket till Värmlands Folkblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EUROPALINJE

Mer i ämnet