Tunnel som leder förbi ledningscentralen Foto: SVT

Uppmaningen – behåll bergrummen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna uppmanas nu att inte avveckla sina bergrum. Det säkerhetspolitiska läget har gjort att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bett kommunerna att hålla liv i sina anläggningar.

De bergrum som MSB syftar på är bland annat sådana som har en inbyggd ledningscentral. I Jönköping finns ett sådant bergrum insprängt i Bondberget.

När man går in genom den låga dörren möts man av en trång korridor som leder ut till en 100 meter lång tunnel. Den fungerar som en stötvågstunnel, vilket innebär att tryckvågen från en explosion inte ska skada ledningscentralen utan gå förbi.

Halvvägs in i tunneln finns två stora skyddsrumsdörrar med rattar som måste vridas om för att de ska kunna öppnas. Innanför ena dörren finns själva ledningscentralen.

Läs också: Fler frågar efter skyddsrum

Används vid krig

Anläggningen byggdes på 1960-talet men det syns att den rustades upp på 1980-talet. Det är lite som att komma in i ett utrensat kontor från just den tiden. Det står gamla telefoner på en del bord och i ett av huvudrummen hänger gamla klassiska kartor, liknande de som förr hängde i alla klassrum. Här kan över 50 personer, som är nyckelpersoner på olika myndigheter i länet, jobba skyddat i flera veckor om det skulle behövas – alltså om det blir krig i vårt område.

De senaste åren har centralen inte använts alls, utan ligger i malpåse vilket innebär att man ser till att anläggningen behålls i användbart skick. Men på grund av det förändrade säkerhetspolitiska läget vill inte MSB att kommunerna avvecklar anläggningar som den här.

– Just ledningsplatser kan vara sådant som behövs framöver. Vi var väldigt duktiga på att avveckla den här typen av anläggningar under många år, och det finns inte så många kvar egentligen. Därför säger vi nu att avveckla inte mer just nu utan avvakta och se vad vi behöver framöver, säger Magnus Dyberg-Ek som är samordningsansvarig på MSB.

Hur länets räddningscentraler finns Foto: SVT

Flera avvecklade

I Jönköpings län har det funnits fyra anläggningar inne i olika bergrum. Förutom i Jönköping även i Värnamo och Nässjö, och en mindre variant i Eksjö. Men i Eksjö och Värnamo är anläggningarna redan avvecklade. Bland länets andra kommuner finns det idag flera räddningscentraler som finns i skyddade lokaler som exempelvis i ett skyddsrum. Resten av kommunerna har sina räddningscentraler i relativt vanliga byggnader.

– Vi övervägde för några år sedan hur vi skulle göra med den här centralen. Vi valde då med ett aktivt beslut att behålla den i malpåse så att den inte förstörs utan är i drift, säger Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköpings kommun.

Stora kostnader

Anläggningen som är byggd helt fristående från själva berget är 400 kvadratmeter stor och har två våningar. Här finns i princip allt som behövs för att överleva en längre tid. Förutom reservkraftaggregat och egen djupborrad brunn finns ett kök med matsal, toaletter och sovplatser. Men i sovutrymmet saknas för tillfället sängar eftersom de har använts vid akuta flyktingboenden den senaste tiden.

För att anläggningen inte ska förstöras finns det konstant lite värme på. Temperaturen ligger på drygt tio grader, och förutom värmen ser man också till att hålla fukten borta. Men att hålla anläggningen vid liv är inte gratis – kommunen betalar 280 000 kronor varje år för underhållet.

Göran Melin ställföreträdande räddningschef i Jönköpings kommun Foto: SVT

– Man får ju väga där. Det finns ju en kostnad att hålla anläggningen i malpåse men det är också väldigt stora belopp för att avveckla den. Det är åtskilliga miljoner i kostnader för att riva en sådan här anläggning. Då har vi valt att behålla den istället, säger Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköpings kommun.

Men vi hoppas att vi inte behöver använda den?

– Det är min förhoppning också, säger Göran Melin på Jönköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.