Under tre veckor bor 32 barn från Ukraina på Långserums lägergård. Foto: Jonas Tubbin

Uppskattat läger för sjuka Tjernobylbarn

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är snart 30 år sedan Tjernobylkatastrofen blir barn fortfarande sjuka. Under tre veckor är 32 cancersjuka barn från Ukraina på läger i Långserums lägergård i Vaggeryds kommun.

Det är föreningen Tjernobylbarnens vänner som sedan 2005 har arrangerat läger för cancersjuka barn. Barnen har olika diagnoser som sköldkörtelcancer, hjärntumörer eller leukemi.

– Alla barnen har sviter efter Tjernobylkatastrofen. De läkarundersöks innan resan, de kan ju inte vara hur dåliga som helst eftersom det är en lång bussresa, säger Ann-Mari Floor, föreningens kontaktperson.

Tre veckor

Under tre veckor är barnen, tolv pojkar och 20 flickor, i Sverige och lägret är uppskattat.

– Första kvällen kommer en liten pojke fram till mig och säger: ”Det här är inget läger – det är himlen”, berättar Ann-Mari Floor.

Dagarna fylls med bad, utflykter, lekar, fotboll och basket. Tolvårige Valentin är gärna på fotbollsplanen eller under basketkorgen.

– Det är roligt här. Jag har fått många nya vänner och jag är väldigt glad att få vara här med de andra barnen.

Med från Ukraina är förutom fritidsledare och kökspersonal även två läkare.

Firar nationaldagen

När vi besöker Långserums lägergård är Svenska kyrkan där. De brukar ha med sig t-shirtar som barnen får rita på. Sedan stryks tröjorna så att färgen blir beständig och barnen har ett minne från lägret att ta med sig hem. Men i år var leveransen av t-shirtarna försenad.

– I dag får vi måla på muggar och smycken i stället, så får vi komma hit med tröjorna i nästa vecka i stället, säger Petra Sönnichsen Morris, barn- och ungdomsledare i Svenska kyrkan i Vaggeryd.

Barnen skulle ha åkt hem på den svenska nationaldagen den 6 juni, men resan blir en dag senare än planerat.

– Då kommer de att få fira nationaldagen här med oss, säger Ann-Mari Floor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.