Utlandsjobb lockar unga

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ungdomsarbetslösheten i länet minskar så finns det fortfarande ett stort intresset för unga att jobba utomlands. En av dem är David Hall från Huskvarna som valt att lämna tryggheten i Sverige för att söka lyckan utomlands.

När 25-åriga David Hall gick en utbildning i 3D-animation i Eksjö kom en före detta elev och berättade om hur det var att bo och jobba i ett annat land.

– Jag tyckte att det lät så spännande att åka runt i världen och se flera olika länder samtidigt som du jobbade. Något år senare när jag skulle skaffa praktik fick jag det på ett företag i Zürich, det var så det började för mig, säger David Hall.

I dag bor han i tyska huvudstaden Berlin eftersom det är lättare att hitta jobb utomlands inom just hans branch.

– I Jönköpings län så tror jag inte att det finns så många jobb inom just animation. Det finns en del jobb i Sverige men då måste du vara riktigt duktig i början av din karriär. För mig var det helt enkelt lättare att åka utomlands eftersom det finns mer efterfrågan på unga animatörer, säger han.

Läs också: Allt fler unga får jobb – serviceyrken lockar

Enklare hitta jobb via nätet

Enligt arbetsförmedlingen är det lättare att hitta jobb utomlands i dag.

– I dag är det enklare att hitta arbeten via sociala medier och olika webbsidor, säger Sarka Fernström Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Under många år var Norge det land som lockade flest unga. Arbetsförmedlingen ordnade då bussresor varje år för ungdomar som ville söka jobb i Norge. Men i dag finns inte så många enkla jobb att söka där längre. Därför är det andra länder som lockar mer.

– Det har skett en förskjutning var man vill åka. I dag ser vi att allt fler vill åka till London, Berlin eller till och med utanför Europa. Det är så mycket enklare att resa ut i världen i dag. Du kan väldigt enkelt flyga till Barcelona eller London för att söka jobb där. Får du inte jobb kan du alltid resa tillbaka till Sverige, säger Sarka Fernström. 

Men ser ni inte en fara i att ungdomar lämnar Sverige för att jobba utomlands?

– Absolut inte, de flesta ungdomarna som lämnar Sverige kommer tillbaka och då har de med sig många bra erfarenheter. Det är faktiskt så att många arbetsgivare värdesätter att man har utlandserfarenhet, säger Sarka Fernström.

Hur länge David Hall blir kvar i Berlin vet han inte i dagsläget men han tror att han kommer att återvända till Sverige.

– Just nu trivs jag väldigt bra så jag kommer nog stanna några år till, men sedan kommer jag nog återvända hem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.