Hästen Salsa passar på att beta gräs när Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson stannat för att hämta vagnar fulla av returpapper. Foto: SVT

Utländskt intresse för Råslättshästen

Uppdaterad
Publicerad

I elva år har returpapper samlats in med hjälp av häst och vagn på Råslätt i Jönköping. Intresset har varit stort för och nu kan det även bli verklighet utomlands då hästen på Råslätt får besök från Tyskland.

Hästen Salsa är tredje generationen i hennes familj som samlar returpapper på Råslätt. Varje fredag året om kuskar Våge Sjöberg och Ingvar Karlsson runt på Råslätt. Intresset har spridit sig utanför Sveriges gränser och under fredag kommer intresserade tyskar på besök.

– De är också entreprenörer eller blivande och vill se hur det här fungerar, säger Våge Sjöberg.

– Det är ett miljöarbete när vi samlar in papper med häst och vagn, säger Ingvar Karlsson.

Miljövänligt alternativ

Vätterhem ville hålla Råslätt bilfritt och då var häst och vagn ett bra alternativ. Det är även miljövänligt på flera sätt och vis.

– Det kommer en del som har kolonier som vill ha bajset som gödsel. Då lämnar de tre morötter så får de dagens laddning, säger Våge Sjöberg.

Hästens närvaro på Råslätt tycks ha ännu fler positiva effekter.

– Jag tror det har en lugnande inverkan på människan, det har hästen alltid haft. Vi ser alltid att människor tar sig tid att prata med oss och hästen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.