Foto: privat

Utvisad flicka har gått under jorden

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska den 18-åriga flickan från Malmbäck utvisas till Burundi, men hon har valt att hålla sig undan.

I eftermiddag klockan 17 ska den 18-åriga flickan från Burundi som bott i ett familjehem i Malmbäck utanför Nässjö, infinna sig hos polisens passkontroll på Arlanda för avresa mot Burundi. Men enligt flickans familjehemspappa Torsten Löf kommer hon inte att komma dit.

– Hon har valt att hålla sig undan för att inte behöva åka tillbaka och riskera att bli döda, säger han.

Vet ni vart hon befinner hon sig just nu?

–Vi har så klart våra misstakar men det vill jag inte uttala mig om.

7 300 namnunderskrifter

Stödet för att flickan ska få stanna i Sverige är stort. Senast i lördags anordnades en demonstation i centrala Jönköping med hundratals deltagande och Torsten Löf berättar att det totalt samlats in nästa 7 300 namnunderskrifter i protest mot utvisningen.

– Vi kunde aldrig drömma om att det här skulle få så stor uppmärksamhet. Det har inte gått myndigheterna förbi och det ökar ju hoppet för att hon ska få stanna så klart.

Den 18-åriga flickan kom  till Småland för fyra år sedan. När hon för  var två år mördades hennes familj i hemlandet Burundi och att återvända dit har aldrig varit något alternativ säger Torsten Löf.

– Hon mår jättedåligt över utvisningsbeslutet. Det hade vem som helst gjort, även en politiker om man riskerar att bli torterad och våldtagen om man återvänder.

Men det finns ju ett beslut fattat om utvisning och lagar att följa, hur ser du på det?

– Om man får välja mellan utvisning med alla risker som det innebär, eller att hålla sig undan, så är det alternativet inte så dumt. Hon är ju efterlyst nu men det var ju väntat.

Många vill hjälpa

Torsten Löf berättar att det hela tiden hör av sig människor från hela Sverige som erbjuder sin hjälp att gömma flickan om det behövs. Under tiden har familjen en intensiv kontakt med Migrationsverket, politiker och andra myndigheter för att få ett nytt besked om avvisningen.

– Vi hoppas att de kommer att fatta ett klokt beslut. Vi hoppas på en snar lösning och ett lyckligt slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.