Ett av Gärahovs pågående byggen är den nya högstadieskolan på Sanda i Huskvarna. Foto: SVT

Vaggerydsföretaget Gärahovs bygg försatt i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget Gärahov med huvudkontor i Vaggeryd har försatts i konkurs. Bolaget uppger att flera anställda i ledande positioner agerat illojalt och att en polisanmälan kommer att göras.

Gärahov har runt 120 anställda runt om i landet. Styrelsen skriver i ett pressmeddelanden om ”oegentligheter under en längre tid avseende betydande belopp”, och att det har försatt bolaget i en mycket allvarlig finansiell situation.

”Detta agerande har skett utan att information lämnats till styrelsen och utan styrelsens och huvudägares vetskap, samt på ett sätt som enligt nu utförd granskning bedöms innefatta brottsligt agerande”, står det i pressmeddelandet.

Polisanmälan

En polisanmälan kommer att göras. Tre anställda har också avskedats med omedelbar verkan.

– Det är med stor besvikelse vi tyvärr måste konstatera att bolaget inte längre har en framtid. Trots att vi på kort sikt har god lönsamhet så räcker inte det till. Jag känner något enormt för samtliga som drabbas på grund av bolagets förflutna, säger Gärahovs vd Anders Svensson.

Gärahov har förutom Vaggeryd kontor även i Malmö, Stockholm, Linköping, Växjö, Jönköping och Värnamo. 2022 omsatte bolaget 1,6 miljarder kronor, men gjorde då en förlust på 106,7 miljoner visar årsredovisningen.

Bygger två skolor i Jönköping

Gärahov har i uppdrag att bygga två nya skolor i Jönköpings kommun; Sanda högstadium i Huskvarna och Djupadalsskolan vid Strandängen i Jönköping. För Jönköpings kommun kom beskedet om konkursen som en kalldusch.

Skolombyggnad i Mjölby

Gärahov har flera pågående byggen runt om i landet, exempelvis ombyggnaden av Lagmansskolan i Mjölby. Även där är det oklart vad som nu händer.

Gärahov bygger två skolor i Jönköpings kommun. Hör kommunens kommentar till konkursen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Stein, verksamhetschef på Jönköpings kommuns fastighetsavdelning, vet inte hur försenat Sanda högstadium kan bli efter att Gärahov begärts i konkurs. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.