Värnamo Södra går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

När många idrottsföreningar idag väljer att tidigt elitsatsa för att nå framgång, väljer Värnamo Södra att gå åt andra hållet.

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att den organiserade idrotten bland unga minska i hela landet, förutom i Jönköpings län. Och Värnamo är den kommunen som ökar mest i länet. Något som fotbollsklubben Värnamo Södra märkt av.

– Vi hade 10 800 aktiviteter för tio år sedan, nu har vi dubblat den siffran till 20 700, säger Lars Grahn ordförande i Värnamo Södra.

För Värnamo Södra har framgångkonceptet varit att låta ungdomarna syssla med andra sporter än just fotboll.

– Vi har en 15-årig kille som är målvakt hos oss men som även spelar hockey. För oss är det självklart, säger Lars Grahn ordförande i Värnamo Södra.

Men finns det inte en risk att ni tappar ungdomar?

– Jo, men vi kommer ändå inte kunna ta hand om alla när de blir seniorer, säger han.

Dessutom är klubben en av få som inte elitsatsar, här får alla vara med.

– För oss är det självklart att vi delar in spelarna i jämna gäng och spelar serier så att alla får vara med, säger Stefan Rydholm tränare för pojkar födda 2003 i Värnamo Södra.

Men varför är det viktig för er att inte elitsatsa?

– Jag är övertygad om att det slår ut killar som inte vill vara med längre, då sluta man att spela fotboll. Det är ju ytterst få som blir proffs. Men det finns ju ett stort värde i att spela division 4 fotboll socialt. Kan vi få de här killarna att hålla på tills de är 17 år och sedan komma in i ett seniorlag så är det ett rätt stort värde, säger Stefan Rydholm.

Men när ni spelar match vill du väl ändå vinna?

– Jo absolut, grabbarn vill definitivt vinna. Tävla ska de få göra men det är ju mycket roligare att vinna om alla är med. Tävla ska man göra men man måste inte vinna till varje pris.

Varför killarna födda 2003 spelar just fotboll är lite olika hos spelarna.

– Jag gillar att spela med kompisar och att jag kan blir känd, säger Jonas Candemir.

– Jag älskar att spela match, säger Oskar Ohlsson.

– Jag ska bli proffs när jag blir stor, jag ska bli nästa Zlatan, säger Filip Älverdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.