Foto: Bertil Ericson/TT

Varning för falska mejl som kallar dig till domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsverket i Jönköping varnar nu för falsk e-post och sms som ser ut att komma från domstolarna. I meddelandet kallas man till förhandling.

– Man ska absolut inte klicka på länken, säger informationssäkerhetschefen Håkan Sonesson på Domstolsverket i Jönköping.

– Öppnas det leder det till en skadlig kod där man blir uppmanad att betala pengar. Det här är ju de kriminellas nya sätt att tjäna pengar.

Uppmanas att betala pengar

Den som klickar på länken riskerar att få ett virus på sin tekniska utrustning som låser enheten, så kallad ”ransomware”.

Enligt Domstolsverket är de falska meddelandena skrivna på dålig svenska och har inte dom.se som avsändare.

Exakt hur många som fått meddelandet är oklart, men Domstolsverket har fått flera samtal från domstolar runt om i landet som i sin tur fått samtal från personer som drabbats.

”Vi mejlar aldrig”

– Det är bra att känna till att vi aldrig kallar personer till förhandling via sms eller e-post utan det sker alltid brevledes, säger Håkan Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.