Foto: TT

Vilse i skogen i 17 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Andersson skulle bara ut och plocka lite lingon. Men när han inte hittade några mogna drog han längre in i skogen för att leta svamp och gick vilse. Efter 17 timmar och en stor sökinsats hittades han. – Det mörknar fort i skogen, säger han.

Dagen efter dramat är Kjell vid god vigör och tycker att det var lite väl dramatiskt att kalla in polisen att leta efter honom.

– Jag var inte rädd. Jag sa till min son på telefon att jag klarar mig och så fort det blir ljust så hittar jag ut igen, berättar han.

– Vid ett tillfälle hörde jag att det var ett djur i närheten av mig, då var det lite obehagligt. Jag vet inte om det var en älg eller ett vildsvin.

Iklädd t-shirt, byxor och sandaler åkte han på måndagen från hemmet i Tranås till skogen utanför Sunhultsbrunn för att plocka lingon.

Blöt på hela kroppen

– Plockar man lingon så är man ju vid en och samma plats. Men när man letar svamp så drar man ju snabbt iväg och rätt som det var så visste jag inte vilket håll jag kommit ifrån.

Vid 02.45 larmades polisen. Då var batteriet i Kjells telefon nästan slut.

– Det var tre polisbilar som satte på sirener och poliserna drog av två skott för att jag skulle hitta ut. Men det var ju så mörkt, så jag kunde inte se handen framför mig.

Vid 6-tiden på morgonen hittades till slut Kjell. Då var han blöt på hela kroppen.

Kommer du ge dig ut igen?

– Jajamen, om en till två veckor är nog lingonen klara, så då ska jag ut igen. Men då ska jag se till att ha en fulladdad mobil, gps och varma kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.