Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Berglinds, länsansvarig jägare, kritik i klippet. Foto: Viktor Fridén/SVT

Viltolyckorna ökar – eftersöksjägaren kritisk till arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna har ökat i Jönköpings län det senaste året. Samtidigt kritiserar Marie Berglind, länsansvarig jägare, att allt färre markerar olycksplatserna och sänker hastigheten när de passerar eftersöksjägare.

– Det finns en stor olycksrisk, säger hon.

Viltolyckorna ökade med 2,4 procent för Jönköpings län i fjol, från 3 427 till 3 520. Nationellt ökade de med 4,3 procent.

Marie Berglind, länsansvarig jägare, upplever att det varit ännu fler olyckor under den här vintern än den i fjol. En faktor till det är snön.

Kan det fortsätta öka nu när snön har kommit tillbaka?

– Det beror på hur snön ligger nu. Klimatet påverkar en del. Samtidigt är det väldigt mycket trafik nu. Vi såg att viltolyckorna minskade under pandemin när fler jobbade hemma, berättar Marie Berglind.

Samtidigt riktar hon kritik mot bilister, både kring markeringen av olycksplatser och hur de anpassar körningen när de kör förbi en eftersöksjägare.

Mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.