Foto: SVT

Walid har jobb och inkomst – tvingas ändå sova i bilen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen gör att det är riktigt svårt att hitta någonstans att bo. Och förutom de nyanlända som kommunerna ska ordna bostad till, så är det många som letar själva. Trots jobb och inkomst så har Walid Mahmoud i tre veckor bott i sin bil på en parkeringsplats i Habo.

– Jag har kollat överallt. Varje dag ringer jag till Habo Bostäder eller Vätterhem, men alla säger till mig att det är många som väntar på lägenhet, säger Walid Mahmoud.

Bostadsbristen är högst påtaglig för Walid Mahmoud vars tillfälliga hem står på parkeringsplatsen utanför Habo vårdcentral.

Kallt och opraktiskt

Det är nära till jobbet på hemtjänsten i Habo – men annars mest kallt och opraktiskt. Han öppnar bakluckan på bilen och visar:

– Jag har alla mina grejer i bilen, vatten så att jag kan tvätta mig på morgonen, tandborste och tandkräm och lite frukt för det går inte att förvara mat i bilen.

Läs också: Svårt att anvisa bostäder till flyktingar

Duschar på jobbet

Walid Mahmoud kom hit från Egypten för tre och ett halvt år sen. Tidigare har han bott hos en kompis men fick flytta ut när det blev för trångt i familjen.

Han får fortfarande hjälp med att till exempel tvätta kläder och duscha gör han ibland på jobbet.

Två år i kö

På Habo Bostäder bekräftar vd:n Bengt Fransson att bostadsbristen är stor.  I genomsnitt får man stå två år i bostadskö i Habo innan man kan få en lägenhet.

Mellan 600 och 700 personer står i bostadskö. Just nu planerar kommunen att bygga ett 20-tal mindre lägenheter som kan vara klara om ett år.

– Det räcker ju inte hela vägen, men det är i alla fall något, säger Bengt Fransson, vd på Habo Bostäder.

Sälja bilen

Walid Mahmoud har haft olika jobb i Habo i ett och ett halvt år och står i bostadskö hos olika bostadsbolag.

Han har tillfälligt uppehållstillstånd och egen försörjning, men ändå är det svårt att hitta bostad.

– Det spelar ingen roll hur jag bor, men jag vill sova i en säng. Jag orkar inte sova mer i bilen.

Om det nu inte löser sig med boende, vad ska du göra då?

– Jag vet inte, jag har ju jobb och jag vill inte lämna mitt jobb. För om jag lämnar mitt jobb så har jag ingenting, inget jobb, ingen lägenhet – så vad ska jag göra?

Du har ingen nödplan?

– Det skulle vara att sälja bilen och köpa en husbil. Jag tror det skulle vara bättre för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.