Åklagare Henrik Rasmusson Foto: Linda Mathillas / SVT

Yrkar på skadestånd och fängelse för pirat-tv-nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill se fängelsestraff och ett skadestånd på sammanlagt 98,5 miljoner för de fyra män som åtalas för att ha drivit ett pirat-tv-nätverk.

 Idag avslutades rättegången mot tre av de fyra män från Jönköping som misstänks för att under flera år har tillverkat, sålt och installerat avkodningsutrustning i syfte att komma åt kodad betal-tv. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för huvudmannen och dryga skadestånd.

– Jag har yrkat på ett år och sex månaders fängelse för huvudmannen, säger Henrik Rasmusson.

För den andre mannen yrkar åklagaren på fängelse i ett år och för en tredje man sex månaders villkorlig dom och böter. För den fjärde mannen yrkar åklagaren på böter. Totalt handlar det om ett skadestånd för de tre männen på 98,5 miljoner kronor.

Hävdar kompisnätverk

Männen som är mellan 30 och 70 år gamla är misstänkta för att i samförstånd med varandra i drygt fyra år, mellan 2011 och 2015 tillverkat, distribuerat, sålt, installerat, innehaft och underhållit avkodningsutrustning i syfte att komma åt Viasat, Comhem och Canal Digitals sändningar.

Huvudmannen har delvis medgett inblandning i pirat-tv-nätverket men hävdar att det rör sig om ett kompisnätverk med cirka 20 personer.

– Han har erkänt att han varit delaktig i ett kompisnätverk för att kunna fördela kostnader mellan användarna och kunna se tv på ett billigare sätt, säger mannens advokat Marcus Johansson.

Även det är brottsligt sedan lagen ändrades den 1 augusti 2014.

Men åklagaren menar att nätverket är betydligt större än så och att det hela pågått i minst fyra år.

– Det finns bevis för att nätverket är mycket större än ett kompisnätverk menar jag, säger Henrik Rasmusson.

– Det finns en brottsplan för hur man ska bygga upp nätverket och hur man ska hantera kunder exempelvis och det finns bevisat i kommunikation mellan männen.

Mannens försvarare hävdar att det saknas en kundlista, men åklagaren hävdar motsatsen.

– Åklagaren bygger mycket på den här kundlistan som inte är korrekt, säger Marcus Johansson.

– Jag hävdar ju att man har det, men det kan vi ju diskutera hur länge som helst. Jag anser att det finns stöd för det och det gör inte försvaret, säger Rasmusson.

Stort antal kunder

Enligt åklagaren är det första gången han stöter på ett pirat-tv-nätverk av den här omfattningen med så många kunder och ett så avancerat upplägg. Sammanlagt ska männen ha gett 2 523 personer tillgång till kodad betal-tv.

– Om kundlistan stämmer så är det ett stort och avancerat nätverk, säger Rasmusson.

Användarna ska ha betalat runt 1 500 kronor om året för att få tillgång till tjänsten. Åklagaren menar att merparten av pengarna ska ha betalats kontant till huvudmannen och därför inte syns på något konto.

Hur mycket ska huvudmannen ha tjänat på det här?

– Om alla kunder har betalat 1 500 per år då rör det sig om över sju miljoner kronor, säger Henrik Rasmusson åklagare.

Dom i målet meddelas den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.