10 tjänster bort på tidningarna

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen ser uppsägningarna som en förbättring.

I fredags kunde vi avslöja att 10 tjänster försvinner hos Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten när redigeringsarbete – trots stark facklig kritik – flyttas till Norrköping.

I dag hävdar ledningen att det innebär en förbättring.

Både Norrbottens-Kuriren och NSD ägs av Norrbottens Media, som i sin tur ägs av bland andra Norrköpings Tidningar. Det är till Norrköping som en del av redigeringen ska flyttas.

– Med ny teknik och med ett nytt sätt att arbeta så har vi möjlighet att rationalisera. Det gör att vi kan upprätthålla god journalistik samtidigt som vi sparar en del pengar som kan satsas på annat, t ex så gör vi en satsning i Kiruna där vi öppnat nytt mediehus och startar en tv-kanal på torsdag, säger Erik Ranängen som är VD för Norrbottens Media.

”Förbättring” säger chefen

Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom kallar det rentav en förbättring.

– Vi vill få till en förbättring samtidigt som vi kan minska våra kostnader och satsa pengarna på reportrar och annan journalistik, säger han.

Men facket anser att det drabbar läsarna. I fredags sade vice klubbordföranden Johanna Hövenmark i Nordnytt att det innebär en försämrad kvalitet.

– Vi kommer inte att kunna göra om tidningen sent på kvällarna.

En annan delägare i Norrbottens Media är det socialdemokratiska bolaget Valrossen. Där var Toivo Hofslagare ordförande i många år.

– Det är visserligen 10 år sedan och tiderna förändras. Men då kämpade vi för jobben och det här beslutet känns märkligt, säger han..

– Det är tråkigt för de som drabbas, säger Mats Ehnbom. Men det positiva överväger eftersom vi nu får råd att satsa på annat håll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.