SSAB varslar 450 personer

Uppdaterad
Publicerad

100 personer varslas om uppsägning från sina jobb på SSAB i Luleå. Totalt varslas 450 personer inom SSAB-koncernen.

Nu väntar tuffa neddragningar för anställda på SSAB. Totalt varslas 450 anställda i koncernen om uppsägning, varav flertalet inom arbetarkollektivet. För Luleås delar handlar det om 100 tjänster. I Borlänge berörs 200 anställda och i Oxelösund 150 anställda.

-Det här är tuffa åtgärder och det råder stor oro bland det anställda, säger Tomas Karlsson som är vice ordförande Metallklubben SSAB.

SSAB varsel Luleå

SSAB EMEA genomför för närvarande ett effektiviseringsprogram i syfte att öka flexibiliteten i hela verksamheten. Programmet har accelererats och beräknas vara genomfört i slutet av första kvartalet nästa år. De årliga kostnadsbesparingarna väntas uppgå till 800 miljoner kronor.

Bakgrunden till att SSAB snabbat på med effektiviseringsprogrammet är den minskade försäljningen med förväntade minusresultat som följd.

Bert Johansson som är ordförande för IF Metall på SSAB menar att företaget efter krissituationen 2008/2009 borde ha investerat i mer flexibel utrustning för att vara beredd att möta kunjunkturnedgångar.

-Det går inte att bara hålla på och spela med personal fram och tillbaka – det leder inte till utveckling utan det är strategiska investeringar som gör det.

Vilka kommer att få gå, hur ser fördelningen ut? Blir det tjänstemän eller arbetare?

-Det är inte klart i nuläget, man tar ju omtag även på tjänstemannasidan. Men som det verkar just nu blir det fler från arbetarkollektivet.

Från ledningen säger platschefen Stefan Enbom att nedskärningarna är ett måste med tanke på att företaget förlorar åtta miljoner kronor varje dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB varsel Luleå

Mer i ämnet