103-åring rånades i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En 103-årig man i Luleå blev förföljd och rånad när han var på väg hem till sin lägenhet i centrala Luleå.

– Jag känner mig rent av förbannad, säger 103-åringen. Han vill vara anonym men gärna berätta vad som hände.

Det var mitt på dagen under förra veckan som han tog sin rullator för att göra ett ärende hos en av Luleås optiker.

– Jag skulle till Storgatan och jag bor centralt i stan så jag tänkte att jag tar en promenad dit. När jag var klar och skulle hem så gick jag bland annat in på Smedjan och jag tror att det var där rånarna såg mig och tänkte att ”den där gamla gubben kan vi enkelt råna”, säger han.

Tre personer kom efter

Väl framme vid fastigheten där 103-åringen bor så slog han koden och började ta sig in genom porten.

– Det tar alltid lite tid och ta sig in genom porten med rullatorn och det tar tid innan dörren slår igen. När jag stod inne i trapphuset bredvid hissen så märkte jag att det kom in tre personer genom porten, berättar mannen.

Personerna, en man och en kvinna och ett barn, kom fram till hissen.

– Mannen började prata med mig men jag begrep inte alls vad han ville. När jag skulle åka upp med hissen så åkte de inte med.

”Kunde ha gått mycket värre”

Senare upptäckte 103-åringen att plånboken inte fanns kvar i fickan.

– Jag förstod att de hade rånat mig. Mannen uppehöll mig och kvinnan tog plånboken.

103-åringen har polisanmält händelsen och berättar att det fanns 2 000 kronor i börsen, samt bankkort, körkort och ICA-kort.

– Det känns så försmädligt! Jag försöker trösta mig med att det kunde ha gått mycket värre. Tänk om kvinnan inte hade lyckats komma åt min plånbok då hade kanske mannen slagit ner mig...Det kunde ha gått så mycket värre, säger 103-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.