130 miljoner satsas på Kiruna flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Swedavia satsar 130 miljoner på utbyggnad och förbättringar på Kiruna flygplats de kommande fyra åren. Satsningarna ska möta de ökande antalet resenärer.

Under 2016 var det 262.000 personer som reste till och från flygplatsen i Kiruna. Det har skett en kraftig ökning, precis som på de flesta andra av de tio statliga flygplatserna som driftas av Swedavia.

I Kiruna handlar det om drygt 50.000 fler passagerare på de senaste tio åren.

”Vi måste investera stort”

– Vi har nått kapacitetstaket på våra flygplatser och vi ha kommit till ett läge där vi måste investera stort i alla våra flygplatser, säger Jonas Abrahamsson, nytillträdd vd vid Swedavia.

På de tio flygplatserna, där även Luleå airport ingår, ska Swedavia satsa 15 miljarder kronor i ökad kapacitet de kommande fyra åren. Det kan handla om utbyggnader av terminalbyggnader eller uppställningsplatser för flygplan.

Införa självservice

I Kiruna rör det sig alltså om 130 miljoner kronor som bland annat ska användas till att bygga ut ankomsthallen samt införa självservice för incheckning och boarding.

En hel del pengar går också till att asfaltera om den 2,5 kilometer långa landningsbanan.

– Vi behöver uppgradera hela systemet. I dag baseras det mesta på 1984 års utbyggnad, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef i Kiruna.

Framtidsvisioner om hotellbyggnad

Under 2017 ska Swedavia också ta fram en masterplan för de kommande 30 åren. I den ryms framtidsvisioner som en hotellbyggnad och en järnvägsanslutning till flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.