165 barn får stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 165 barn får stanna hemma efter morgonens bombdrama på Björkskatan i Luleå. – De flesta blir chockade och undrar vad som händer, säger läraren Ulrika Brännström som tar emot elever vid polisens avspärrningar. 

Ett misstänkt föremål utanför hälsocentralen på Björkskatan ledde till en större polisinsats under tisdagsmorgonen. Ett större område spärrades av och drabbade inte bara hälsocentralen utan även en restaurang, ett bageri och Norrskenets friskola med omkring 165 elever från förskoleklass till högstadium och ett trettiotal lärare. 

Under morgonen stod flera av skolans lärare vid polisens avspärrningar för att ta emot elever på väg till skolan. 

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

– De flesta blir chockade och undrar vad som händer.  Det är otäckt och känns inte speciellt tryggt, säger läraren Ulrika Brännström. 

Vad säger du om det som hänt? 

– Jag blir ledsen och tycker att det är trist att det ska behöva vara såhär. Vi vill ju jobba och gå i skolan.

En längre intervju ser du i SVT Play.

”Helt ofattbart”

Rektor Anders Resin fick beskedet under morgonen och har sedan dess försökt nå ut till föräldrar med barn på skolan både via skolans intranät och på sociala medier. 

– Det är helt ofattbart, man tror inte att det är sant. Men det är viktigt att poängtera att det inte finns något hot mot skolan, säger han. 

Anders Resin har tillsammans med lärare på skolan haft ett möte för att gå igenom hur man ska fånga upp elevernas oro när skolan öppnar igen. 

– Det kan säkert ha uppkommit tankar hos vissa av barnen efter det här och då gäller det för oss att finnas där och prata med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet