Foto: Arkivbild

23 mil långt lopp – i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Ultramaratonloppet Ice Ultra anordnas nu för tredje gången i Jokkmokk den 24 februari. Den här gången har dubbelt så många anmält sitt intresse.

– Är det inte fantastiskt att Jokkmokk har två av de tuffaste vintertävlingarna i Europa, säger Roger Rimpi, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.

Jokkmokk har sedan tidigare det tuffa längdskideloppet Nordenskiöldsloppet på 220 kilometer. Men Ice Ultra sträcker sig ännu längre då deltagarna ska springa, bärandes på sin egen mat och kläder, 230 kilometer genom fjäll och frysta sjöar. Loppet både startar och slutar i Jokkmokk och tar fem dagar att genomföra.

– Loppet genomförs som alltid efter våra gemensamt godkända vinterleder samt i nära samarbete med lokalbefolkningen, där ibland flera renskötare som är med i serviceteamet, säger Roger Rimpi.

Inga svenska deltagare

Ice Ultra har tidigare arrangerats 2014 och 2016. Men det här året har antalet deltagare ökat med 50 procent, enligt arrangören Roger Rimpi.

– 2017 är det 30 stycken som kommer till starten i Stuor Muorke.

Så går loppet

Tävlingen startar i Stora Sjöfallet och går via Saltoloukta, Aktse, Årrenjarka, Karats, Polcirkeln till Jokkmokk.

Loppet är totalt 230 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.