Naturreservat Stårbatjvare i Arjeplog Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen i Norrbottens län

40 nya naturreservat i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket och Sveaskog har i dag enats om att ytterligare 40 områden i Norrbotten kan skyddas som naturreservat.

-Det här är jättebra, det handlar om några av de allra finaste områdena i hela Sverige, säger Per-Anders Jonsson vid Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Redan 2003-2004 gjordes en omfattande inventering på uppdrag av regeringen för att skydda urskogsområden i Norrbotten, men först nu är överenskommelsen med Sveaskog klar.

-Det innebär att några av de, ur naturvårdssynpunkt, mest värdefulla urskogsområdena ges ett långsiktigt skydd, säger Per-Anders Jonsson på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen till SVT nyheter Norrbotten.

Överenskommelsen omfattar framför allt orörda gammelskogar i fjällnära läge, men även stora våtmarks- och lågfjällsområden ingår i de planerade reservaten.

Länsstyrelsen inleder nu arbetet med att formellt bilda naturreservaten. Det kan dröja ytterligare några år innan all formalia är klar.

Reservaten kommer att vara fullt tillgängliga enligt allemansrätten. Även jakt och fiske kommer att kunna bedrivas på samma sätt som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.