Abisko överger den femgradiga lavinskalan

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök som pågår under den här säsongen innebär att Abisko, SkiStar Åre-Duved och Ramundberget  slutar att ge information om lavinfaran med den femgradiga lavinskalan. I Abisko ska information istället ges med text på en informationstavla.

– Här i Abisko visar vi på en tavla uppe vid toppstugan vilka arbeten vi har utfört. Där framkommer vilka områden vi har säkrat men även information om det fortfarande finns områden med lavinproblem, säger Mattias Hellgren drift och säkerhetsansvarig på STF Nuolja.

Egen bedömning

Den femgradiga lavinskalan som visar från 1-liten risk för laviner till 5-extrem risk för laviner kommer alltså att inte användas under den här säsongen. Det är ett försök som kommer att utvärderas när skidsäsongen är slut i maj.

– Vi sätter ingen gradering här, utan vi beskriver istället var de kvarvarande problemen kan finnas. Då får man använda den informationen tillsammans med sin egna bedömning av terräng och vägval för att minimera sina risker, säger Mattias Hellgren drift och säkerhetsansvarig på STF Nuolja.

Lavinterräng

När man lämnar skidområdet i Abisko kommer det att finnas information på en skylt vid skidområdesgränsen att man kommer in i ett offpistområde. Där finns information om hur branta sluttningarna är och att det kan vara svårt att undvika lavinterräng.

– De här skyltarna är tänkt som hjälp för offpiståkare tillsammans med lavinprognoser.se att  göra bättre vägval och kunna undvika lavinfarlig terräng, säger Mattias Hellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.