Foto: SVT/Arkiv

Man föll ner i ravin

Uppdaterad
Publicerad

Tre allvarliga olyckor har inträffat i fjällen i Norrbotten. En man har ramlade ner i en ravin, men kunde räddas efter en stor räddningsinsats.

Två personer skadades i olyckor i Jokkmokksfjällen under lördagen och en person har skadades i Kirunafjällen.

– Det är mycket folk i fjällen just nu, säger Tomas Schäufele, vakthavande befäl.

En man i 25-års åldern föll ned för en ravin i Tarrekaise i Jokkmokksfjällen. En stor räddningsinsats med fjällräddare och polishelikopter sattes igång.

– Det tar ett tag att ta sig dit. Problemet är att han ramlat ner i ravin och slagit sig, så vi måste få upp honom, sa Tomas Schäufele till TT.

Helikopter påväg från Norge

Det var mannens kamrater som larmade om olyckan, och mannen skadades. Han hamnade längst ner i ravinen, där han blev liggande. 25-åringen var dock vid medvetande under hela räddningsaktionen.

Räddningsinstsen pågick under hela lördagen. En speciell helikopter med vinsch fick flygas till olycksplatsen, från norska Bodö.

Finns det ingen helikopter i Sverige med vinsch?

– Jo, det gör det. Men den helikoptern kunde inte landa på platsen, sa vakthavande befäl Patrik Linder till SVT Nyheter Norrbotten.

Vid 19-tiden var mannen uppe ur ravinen och kunde flygas till Gällivare sjukhus. Mannen var vid medvetande, men behövde smärtstillande medel. Han är enligt Norrbottens Läns Landsting hemmahörande i Umeå.

En annan man har skadats på förmiddagen i samband med att han tolkat på skidor bakom en snöskoter i Njunjes i Jokkmokk. Enligt SOS hade mannen svårt att andas och han blödde ur näsa och mun. Ambulanshelikoptern har hämtat mannen och transporterat honom till Gällivare sjukhus. Mannen är i 45-årsåldern och hemmahörande i Jönköping. Läkare bedömer hans skador som allvarliga och han flyttades under lördagen till intensivvårdsavdelning för observation.

Skoter i ryggen

Vid 12-tiden inträffade ytterligare en olycka. En 25-årig man fick en skoter över sig. Olyckan har inträffat cirka 12 kimometer från den norska gränsen i Kirunafjällen. Fjällräddare är påväg till platsen.

– Han har fått skotern i ryggen. Om han har hoppat eller flygit vet jag inte, sa vakthavande Tomas Schäufele till SVT Nyheter Norrbotten.

Mannen fördes med ambulans till Kiruna vid 15.30-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.