Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du läkarna Mattias Bergman och Christiane Albrecht berätta hur många vårdplatser som saknas och hur de ser på situationen på Sunderby sjukhus. Foto: Filip Hannu/SVT

Allvarliga vårdskador när Sunderby sjukhus skär ned

Uppdaterad
Publicerad

Den kirurgiska akutvårdsavdelningen, KAVA, är nu stängd på Sunderby sjukhus. Redan få vårdplatser blir färre vilket fått allvarliga konsekvenser.

Läkare vittnar om att patienter sprids ut över hela sjukhuset med allvarliga vårdskador som följd.

Bristen på sjuksköterskor har lett till att KAVA bemannats av hyrsköterskor till 70 procent. Något som lett till mångmiljonkostnader varje månad.

Nu har avdelningen tömts på patienter som istället sprids ut på andra avdelningar. Och flera läkare som SVT pratar med säger att det har lett till allvarliga vårdskador.

Vårdkrisen i Norrbotten

– En vårdkedja bygger på att personal vet vad man ska göra i varje läge. Om inte det fungerar får man en osäkrare vård, säger överläkaren Marcus Sundén.

”Kommer få sämre vård”

Bristen på vårdplatser sätter hårt tryck på akuten då patienter blir kvar där istället för att få plats på rätt avdelning.

– Senaste veckan har det legat mellan 5 och 15 patienter på akuten som borde varit på en akut kirurgisk avdelning, säger ST-läkaren Mattias Bergman.

I klippet ovan här du hur många vårdplatser som saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet