Anna Waara har anmält runt 15 olika brott under olika rubriceringar. Inte ett enda har lett till åtal. Foto: SVT

Hon anmälde 15 brott – inget ledde till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Luleåbon Anna Waara har upprepade gånger blivit påhoppad och utsatt för hot på grund av att hon är muslim. Men ingen av hennes polisanmälningar har lett till åtal.

För ett år sedan blev Anna Waara påhoppad av en man, mitt på dagen, på Sunderby sjukhus i Luleå. Mannen som var aggressiv och hotfull, skrek att han ville slita av Anna hennes slöja och att hon var vidrig som var muslim. 

– När det sker direkt mot mig på gatan är det obehagligt. Speciellt eftersom människor ofta inte gör så mycket åt det och för att man inte vet vad personen är kapabel till. Men jag är också ganska van, säger Anna Waara.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Förundersökning nedlagd

Anna Waara hade både namn och bild på mannen som hon gav till polisen. Mannen har även erkänt i förhör att han träffat Anna Waara och sagt att hon borde ta av sig slöjan, men inte att han skulle riva av den. Då det inträffade mitt på dagen på ett sjukhus var de även omgivna av andra människor. Trots det lades förundersökning ned då åklagaren ansåg att utredningsmaterialet inte kunde bevisa att den misstänkta gjort sig skyldig till brott. Det gick inte heller att bevisa att den misstänkta har haft sådan uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt.

LÄS MER: Ygeman om vardagsbrotten: ”För dåligt”

”Samma beviskrav för alla brott”

Kammaråklagaren Klara Dahlström, som la ned förundersökningen, vill inte kommentera det specifika fallet och vill bara svara på frågor via mejl. Hon skriver till SVT Norrbotten att om åtal ska väckas krävs det tillräckliga skäl i bevishänseende, och för fällande dom att det är ställt utom rimligt tvivel. Hon skriver även att ”det är samma beviskrav för alla brott och att anledningarna till att en förundersökning läggs ned eller beslut om att åtal inte väcks kan vara många. Det krävs en mer detaljerad analys av nedlagda förundersökningar i mängdbrottsärenden för att kunna svara på varför dessa läggs ned”,

GRAFIK: Här är era berättelser om vardagsbrotten

”Urholkar lusten att anmäla”

Vardagsbrotten, som till exempel olaga hot, misshandel och inbrott, är de vanligaste brotten i Sverige. Trots det blir endast vart sjunde brott uppklarat, enligt en granskning av SVT. Anna Waara har anmält runt 15 olika brott under olika rubriceringar. Men inte ett enda har lett till åtal.

– Det är jätteproblematiskt. Det urholkar lusten att anmäla. Det blir även problematiskt att de här sakerna inte får några konsekvenser. Det har jag fått höra av en specifik person när jag råkat ut för något att ”anmäl du, det händer ändå ingenting”, säger Anna Waara.

Det här är vardagsbrott:

Vardagsbrotten, som polisen idag kallar mängdbrott, består av 194 olika brottstyper. 

Polisen delar in dem i sex kategorier:

  1. Trafik, narkotika, brott mot knivlagen och snatteri 
  2. Misshandel, våld mot tjänsteman
  3. Tillgreppsbrott 
  4. Bedrägeri, förfalskningsbrott och bidragsbrottslagen
  5. Skadegörelse m.m.
  6. Övriga mängdbrott (Här ingår bl.a. olaga hot, ofredanden, hemfridsbrott, häleri, samt flera alkohol och narkotikabrott)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet