Facebooks serverhall i Luleå. En anläggning som får lägre skatt om regeringens utredaredares förslag går igenom. Foto: TT

Ännu en serverhall invigs

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs ytterligare en serverhall i Boden av finansministern Magdalena Andersson (S)

Det var i oktober 2011 som Facebook tillkännagav att de skulle bygga en serverhall i Luleå. Sedan dess har fler företag valt att bygga serverhallar i Norrbotten. Idag invigs ytterligare ett i Boden av finansministern Magdalena Andersson (S).

 Det är företaget Hydro66 som byggt en serverhall där företag kan hyra in sig med sina egna servrar. The Node Pole som jobbar för att få hit ytterligare etableringar menar att dagens invigning är en utveckling av serverhallarna.

–Det här är ett steg upp i näringskedjan. Den hall som nu invigs är mer av ett serverhotell och kan växa och bli stort, säger Anne Graaf som är utvecklingschef och etableringsansvarig på The Node Pole.

Inte väsen för ingenting

I den mest omtalade serverhallen som Facebook driver jobbar idag omkring 100 personer. Men att etableringen skulle vara mycket väsen för ingenting håller inte Anne Graaf med om.

–Det är hundra jobb och det är betydligt många fler än de som skulle ha varit på den platsen om Facebooks serverhall inte stod där. Jobben kräver högutbildad personal och det är bara en tillgång för regionen. Vi anser att alla arbetstillfällen är viktiga.

Jätteföretaget Facebook fick 103 miljoner i statligt stöd för att bygga sina serverhallar. Till det kan man tillägga att Facebook redovisade en nettovinst på nästan 6  miljarder den 30 juli i år.

–Jag jobbar ju med att sälja Sverige utomlands och vi har lite stöd jämfört med andra länder, säger Anne Graaf.

Serverhallar i Norrbotten

Facebook har en hall och har snart byggt klart den andra

KnC Miner har två hallar bygger en tredje

Hydro66 inviger nu sitt datacenter med två serverhallar

Fortlax har en serverhall och  bygger en till

Nationellt forskningscentrum för datalagring byggs just nu.

Källa: The Node Pole

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.