Foto: Advokatfirman Gripen / SVT

Ännu inget besked om resning – ”Ligger på första prio”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ännu inget besked om den inlämnade ansökningen om resning kring Bodendådet. 25-åringens advokat Jan Kyrö arbetar samtidigt med att få ut fler handlingar.

Den nu 25-årige mannen sitter i fängelse för dråp, efter att hovrätten ändrat tingsrättens morddom, sedan en kvinna dödats och kroppen styckats i Boden i början av maj 2013.

Mannen har genom hela rättsprocessen hävdat sin oskuld. Han har begärt resning och hans nya advokat Jan Kyrö lämnade i maj i år in en omfattande resningsansökan.

Styckmordet i Boden

– Ärendet ligger kvar hos Riksåklagaren, och vi har haft kontakt med polisens rättsavdelning angående ytterligare handlingar vi skulle få ut, det är det vi jobbar med nu.

Kyrö säger att de fått en del av det extramaterial som de begärt ut, som inte finns med i förundersökningen eller den så kallade slasken.

– Det som saknas är samtalslistor, basstationständningar och signaleringslistor. Sedan är det drygt 2.000 bilder vi vill få ut, säger Jan Kyrö.

”Flera tusen sidor”

Det som är mest intressant för en eventuell komplettering av resningsansökan är enligt Kyrö just de förteckningar som har med telefoni att göra.

– Där kan man ju se vart personer, telefoner, har befunnit sig under relevanta tider den 4 maj. Just det har vi inte fått ut, det är märkligt. Vi har fått titta på det på plats, men det är flera tusen sidor och inte sökbart. Vi har förhoppningar om att få ut det, annars får vi be Riksåklagaren skicka ut det istället.

Kan man dra någon slutsats av att beskedet om resningsansökan tar tid?

– Svårt att säga, men materialet är väldigt omfattande. Bilagorna var tre pärmar och dessutom hade inte Riksåklagaren tillgång till slasken, så den skickade vi med och den är sju pärmar. Så jättemycket att gå igenom och riksåklagaren har mycket att gå igenom sedan innnan. Det positiva är att de tagit sig tid att gå igenom allt.

”Ligger på första prio”

Ärendet ligger på åklagaren Ewa Nyhults bord på Åklagarmyndighetens huvudkontor. Hon säger att det legat på kö på grund av andra saker, och att resningsärenden tar lång tid att gå igenom.

– Jag håller på med det nu, samtidigt som jag har andra saker också. Det ligger på första prio, säger Ewa Nyhult.

Ewa Nyhult Foto: SVT

– Bara att läsa domarna tar ju sin tid. Man ska läsa domarna, ansökan och sen ska man skriva resultatet av detta och skicka in till högsta domstolen.

Enligt Nyhult kan det resultatet skickas in tidigast utgången av den här månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Boden

Mer i ämnet