Foto: SVT

Arbetskläder till kvinnodominerade yrken

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har beslutat att satsa totalt 5 miljoner kronor på arbetskläder till personalen inom barnomsorg och socialtjänst.

Beslutet meddelades under en presskonferens på onsdagen, och från kommunen säger man att det är en fråga om jämställdhet.

– Det är väldigt tydligt att inom de manligt dominerade yrkena har det varit prioriterat att ha arbetskläder, medan det inte varit det inom de kvinnligt dominerade. Den orättvisan vill vi ta bort nu, säger Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Satsningen handlar om ytterkläder för personal inom bland annat hemtjänst och hemsjukvård inom socialtjänsten och personal inom förskola, fritids och särskola. Även vikarier ska få kläder.

– Inte en dag för sent, för tänk så många år vi jobbat och fått köpa våra kläder. Regnkläder, ytterkläder – alla kläder som slits otroligt mycket, säger Helen Forsberg, barnskötare som jobbat inom förskolan i Luleå sedan 1987.

Kommunen inledde arbetet för ett år sedan, och inom förskolan har man under 2016 fått ut byxor, t-shirts och skaljackor. Exakt vad det blir för ytterkläder kommer kommunen att fastställa tillsammans med de fackliga organisationerna.

Läs mer: ”Var kanske inte de viktigaste plaggen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.