Anita Johansson

Arjeplogsbo tar över

Uppdaterad
Publicerad

Det är Anita Johansson, född och uppvuxen i Arjeplog, som tar över ordförandeposten i krisande Transportstyrelsen.

”Det är ett stort och viktigt uppdrag med tanke på vad som hänt”, säger hon.

Skandalen med Transportstyrelsens IT-affärer, som röjt uppgifter för personer med skyddad identitet, bara växer.

Bland annat handlar det om att myndigheten skickat ut ett register till svenska och utländska företag och i ytterligare ett mejl redovisades öppet vilka som hade skyddad identitet för att företagen själva skulle rensa ut uppgifterna.

IT-skandalen

Arjeplogare tar över

Generaldirektören Maria Ågren fick avgå och dömdes att betala 70.000 kronor för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter och styrelseordförande Rolf Annerberg avgick av personliga skäl.

Nu är det upp till en person som är född och uppvuxen i Arjeplog och som jobbat som länsråd vid länsstyrelsen i Norrbotten, att röja upp i kaoset.

Anita Johansson har utsett till ny ordförande i Transportstyrelsen.

–Det är hedrande att bli utnämnd. Det är ett stort uppdrag och ett väldigt viktigt uppdrag med tanke på det som hänt, säger hon.

Vad tycker du om IT-affärerna?

– Det är ingenting som jag uttalar mig om. Mitt uppdrag börjar nu. Det är otroligt viktigt att titta framåt och fokusera på det uppdrag som Transportstyrelsen har.

”Arjeplog i mitt hjärta”

Det finns de i Norrbotten som menar att det krävs en arjeplogare för att få styr på verksamheten igen?

(skratt) Nja, men det är ju roligt att det finns de som har så höga tankar om mig och Arjeplog finns i mitt hjärta.

Vad har du själv för målsättning?

– Mitt uppdrag är nu att leda styrelsens arbete framåt och det är klart att alla myndigheter ska följa de uppdrag de har och de bestämmelser som finns, det är ju självklart. 

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) är positiv till att Anita Johansson utsetts till ordförande i Transportstyrelsen.

– Det är en mycket kompetent person med lång erfarenhet. Jag tror att det här blir bra för Transportstyrelsen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet