Foto: TT

Arméchefen: ”Nu är det allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan vara i krig inom några år. Det säger Sveriges arméchef inför det stormöte som de ska ha i Boden nästa vecka.

– Nu är det allvar. Vi kan inte tänka att allt det besvärliga är bakom oss utan vi måste blicka framåt och bygga en krigsduglighet, säger Anders Brännström som är Sveriges arméchef.

På tisdag nästa vecka anländer soldater från hela landet till Boden för att i två dagar prata om arméns framtida uppdrag på de så kallade Markstridsdagarna. Och i en informationsbroschyr som delades ut inför mötet skriver arméchefen ”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år.”

Med det menar han att de soldater som nu utbildas i Sverige ska ha fullt fokus på att försvara Sverige – inte åka utomlands på internationella uppdrag.

Men på regeringskansliet vill man inte spekulera i framtiden.

– Vi jobbar för att stabilisera läget och undvika eventuella kriser, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.