”Arvidsjaur är magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nordnytt har tidigare berättat om Arvidsjaur som årligen tar emot ett hundratal ungdomar från olika europeiska länder. Ett internationellt utbyte som ibland resulterar i att ungdomar bosätter sig permanent på orten.

Arvidsjaur har sedan slutet av 1990-talet tagit emot en stor andel ungdomar från olika europeiska länder i projekt som finansieras av EU. Det handlar om studerande som kommer till Arvidsjaur för att göra sin praktik eller så kan ungdomarna vara arbetslösa i sina hemländer. Ibland kan de som deltagit i de olika projekten återvända som volontärer.

Och det internationella utbytet har också i några fall lett till att ungdomar bosatt sig permanent i Arvidsjaur. Julia Flössner från Jena i Tyskland är ett exempel.

Ungdomsutbyte i Norrbotten

– Jag känner mig trygg här. Arvidsjaur är magiskt, säger hon.

”Snälla och hjälpsamma”

Julia Flössner har också bott åtta månader i Stockholm men har nu valt att bosätta sig i Arvidsjaur där hon arbetar på kommunens sysselsättningsenhet Ideum och också med att hjälpa ensamkommande flyktingbarn.

– Alla här är så snälla och hjälpsamma och intresserade av en.

Saknar du något från Tyskland?

– Ja, bröd och korv, det kan man inte äta här. Så min mamma och pappa brukar skicka mig godsaker, säger Julia och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsutbyte i Norrbotten

Mer i ämnet