Asbestkontroll ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har stoppat arbeten vid flera företag som inte följt reglerna vid asbestsanering.

– Det handlar om att få stopp på arbete som på sikt kan leda till att folk dör, säger Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

Myndigheten har kontrollerat 117 företag som arbetar med asbest. Vid nästan tio procent av de kontrollerade arbetsplatserna stoppades arbetet.

Asbest i Norrbotten

Sex av tio företag hade säkerhetsbrister vid asbestarbetena och 21 fick betala sanktionsavgifter på 50 000 kronor för att de inte haft tillstånd att sanera ämnet

– Många av dem som nu håller på med asbest är unga människor som hoppat in på rivfirmor för att komma in på arbetsmarknaden. Har de ingen kunskap om vad asbest är så finns det risk att de står med en cancerform när de är drygt 50 år, säger Håkan Olsson.

Cirka hundra personer per år dör till följd av cancerformer som utvecklats för att asbestdamm andats in i lungorna.

De flesta är äldre som arbetat med asbest innan ämnet förbjöds i Sverige 1982.

Cirka 400 000 ton asbest beräknas fortfarande finnas kvar i äldre byggnader, och ämnet sprids vid rivning eller renovering.

Arbetsmiljöverket ska nu kontrollera säkerheten vid samtliga drygt 400 företag som har tillstånd till asbestsanering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asbest i Norrbotten

Mer i ämnet