Ät fisk men följ kostråden

Uppdaterad
Publicerad

Fisk är nyttigt men följ kostråden, säger Henrik Larsson som jobbar på miljöanalysenheten på länsstyrelsen i Luleå.

Dioxin är ett av de farligaste ämnen som man känner till i dagsläget. Det har egenskaper som gör att det långsamt bryts ner i miljön och har man väl fått i sig giftet lagras det i kroppen.

-Halterna i miljön innebär ingen fara för akuta förgiftningar men lagringen i kroppen kan på sikt ge komplikationer. I värsta fall kan förhöjda risker ge olika cancerformer och reproduktionsstörningar, säger Henrik Larsson.

SVT granskar miljögifter

Det innebär att det är viktigt att de så kallade riskgrupperna följer rådet att bara äta Östersjölaxen två till två gånger per år. Det handlar om att i främsta hand skydda barnen, från att de ligger i mammas mage och upp i åren.

-Gravida delar med sig av allt till fostret och där ingår även miljögifter som dioxin. Det innebär att barnet redan från fosterstadiet får med sig en dioxinhalt som sedan byggs på under resten av livet.

Kostrådet är att barn, både pojkar och flickor, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som innehåller höga halter dioxin oftare än 2-3 gånger per år.

För övriga som inte tillhör riskgruppen är rekommendationen att äta Östersjölax högst en gång per vecka.

-Man bör äta fisk två till tre gånger per vecka och det finns många olika sorter att välja på i fiskdiskarna, avslutar Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet