Foto: Privat

Åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man från Luleå med kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen stod idag åtalad vid Luleå tingsrätt. Han misstänks bland annat för hets mot folkgrupp och ofredande efter en demonstration i Umeå förra året.

Texten har uppdaterats.

Mannen åtalas bland annat för hets mot folkgrupp och ofredande, händelser som ska ha skett i samband med Svenska Motståndsrörelsens demonstration i Umeå i september förra året. En organisation som enligt åklagaren Rickard Finnberg har en tydlig nazistisk ideologi. 27-åringen ska ha gjort hitlerhälsningar och missaktat bland annat judar och romer och också knuffat en meningsmotståndare. Händelserna filmades och var åklagarens starkaste bevis.

Nazistdemonstration i Umeå

– Det är inga förflugna handlingar utan tvärtom ett ganska välplanerat möte, säger Rickard Finnberg.

Förnekar brott

27-åringen själv menar att han var i Umeå för att dela ut flygblad för Svenska Motståndsrörelsen och att det inte handlade om hitlerhälsningar utan att han hälsade sina kamrater välkomna.

Mannen åtalas också för våld mot tjänsteman efter en händelse på Piteå havsbad och för brott mot knivlagen sedan han burit kniv i samband med Pridefestivalen förra året. Mannen erkänner att han bar kniv men säger att det är något han ofta gör.

– Jag tror på en fällande dom på samtliga åtalspunkter. Vi har ett bra bevisläge och han har medgett vissa omständigheter men förnekar brott, säger åklagare Rickard Finnberg.

Åklagaren yrkar på 2 månaders fängelsestraff och dom faller om två veckor.

27-åringen har tidigare dömts till fängelse för bland annat misshandel, olaga hot, brott mot knivlagen och vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet