Avhopp från Pajalas utvecklingsbolag

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Pajalas kommunstyrelse ha ett extramöte om utvecklingsbolaget Puabs framtid, men redan före mötet hoppade ordföranden Jan-Erik Blomqvist av.

Pengarna är slut, personalen är uppsagd och kommunen måste gå in med mer än 500 000 kronor för att täcka kostnader som redan upparbetats under 2015.

Och nu kommer beskedet att Jan-Erik Blomqvist, som varit med sedan starten för 20 år sedan, lämnar sitt uppdrag.

Kris för Pajala utveckling

Orkar inte mer

Han gav kommunalrådet Harry Rantkyrö beskedet på måndag kväll.

– Det är skönt att vi kunnat få kommunens besked att våra upparbetade kostnader täcks upp och att vi inte går i konkurs, men ekonomin är ändå väldigt ansträngd. Vi saknar en bottenfinansiering av verksamheten, säger Jan-Erik Blomqvist till SVT Nyheter Norrbotten.

Han säger att han förstår att Pajala kommun i dag inte riktigt vet hur Puabs kris ska hanteras på grund av gruvkonkursens konsekvenser.

Och att Harry Rantakyrö är ”en hyvens karl som vill väl”.

– Men den här ovissheten som finns runt Puab gör att jag inte orkar med det här längre, utan jag lämnar bolaget utan hard feelings, säger Jan-Erik Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för Pajala utveckling

Mer i ämnet