Pajalagruvan säljs – avtal klart

Uppdaterad
Publicerad

Konkursförvaltaren har nu träffat en bindande överenskommelse om försäljning av resterande del Northlands konkursbo till Abecede och bolagets målsättning är att återöppna Kaunisvaragruvan igen och skapa 300 nya jobb.

Förädlingsanläggningarna för att anrika järnmalmen i Kaunisvaara utanför Pajala har sedan tidigare sålts till Abecede AB och nu ser hela anläggningen ut att gå samma väg – om de prioriterade fordringsägarna, med pantsäkerheter i egendomen, ger sitt godkännande till affären.

Men det finns en principöverenskommelse och den väger tungt, enligt konkursförvaltare Hans Andersson.

Northlandkonkurs

”Stora möjligheter”

Enligt honom kommer hela gruvverksamheten att kunna övergå till Abecede, med målsättningen att gruvverksamheten ska återupptas.

– Möjligheten till återupptagen gruvdrift innebär stora möjligheter för Tornedalen och omgivningen. Det handlar om betydande värden för samhället som bevaras och tillförs. Genom en överlåtelse av den egendom som omfattas av principöverenskommelsen skulle Abecede ha ett färdigt system som kan utvinna, förädla och transportera järnmalmsprodukter till en internationell marknad, säger Hans Andersson.

Principöverenskommelsen innebär också att de planerade åtgärderna för att avställa gruvområdet och därmed permanent stänga möjligheterna till fortsatt gruvdrift inte kommer att genomföras.

I stället ska området förberedas för förnyad gruvbrytning.

Fyra miljarder kronor

Enligt en utredning som konkursförvaltaren beställt är den direkta skillnaden för samhället mellan fortsatt gruvdrift och en avveckling cirka fyra miljarder kronor under de närmaste 20 åren.

– En nedmontering av gruvan skulle inte bara ha lett fram till att alla intäkter och arbetstillfällen försvann, utan även till kostnader för staten för återställning av det för tidigt avställda gruvområdet. En möjlig omstart av verksamheten är alltså positiv på väldigt många plan, säger Hans Andersson.

Konkursförvaltaren ska nu inleda diskussioner med berörda myndigheter och planera arbetsinsatser för en återstart av gruvverksamheten.

– Den första insatsen för att göra området redo för fortsatt industriell verksamhet handlar om att pumpa tillbaka det vatten som runnit ned i dagbrotten . Jag ska diskutera med länsstyrelsen hur vi kan göra det på bästa sätt inom ramen för det befintliga och fortfarande gällande miljötillståndet, säger Hans Andersson.

Och han är nöjd i dag.

– Den principöverenskommelse som nu finns på plats kan innebära att konkursen inte är det definitiva slutet på gruvverksamheten I Tornedalen. I stället finns möjlighet att till en fortsatt gruvverksamhet I Kaunisvaara, säger Hans Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet