Foto: SVT

Bad från isbrytare i tvågradigt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Att åka isbrytare och bada i isvak har blivit en succé. 3.500 turister från hela världen har sökt sig till Kalix skärgård – och de vill prova på allt.

Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson bestämde sig över en natt i höstas. De sa upp sig från sina jobb och startade ett turistföretag.

Viktor bodde i Göteborg och packade lägenheten i all hast och flyttade hem till Kalix. Idén var att ta turister på isbrytarturer och det visade sig vara en bra idé. Från december till april har de 3.500 bokade. 

– Det var väldigt förhastat, men vi ser en stor potential i detta. Det kommer folk från hela världen och ställer sig bakom ens husknut så det är klart man har varit lite hemmablind.

Men gästerna är inte hemmablinda – de vill prova allt. Prova att köra spark och skoter och stå i fören och se när isbrytaren knäcker isen. Att bada i tvågradigt vattnet är för många den viktigaste orsaken till att de är här. Och ta många selfies förstås.

Missa inte: Följ med SVT:s reporter ned i isvattnet

– Det här var helt fantastiskt, säger Lea Jouannea, från Frankrike, som just blivit uppdragen ur vattnet.

Hon liknar mest en orange teletubbie, men det bekommer henne inte.

Se hela inslaget på SVT Play: Bad från isbrytare i tvågradigt vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.