Bakslag för LKAB i HD om Malmbergsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

LKAB hade hoppats på att få en ändring av miljövillkoren som bestämdes för gruvverksamheten i Malmberget i maj. Men Högsta domstolen medger inte prövningstillstånd av överklagan.

Det var Mark- och miljödomstolen som fastställde de miljövillkor som LKAB måste förhålla sig till i Malmberget. Det handlade bland annat om vibrationer, deformationer, skjuttider.

Fler fastigheter kan behöva flytta

Det mest uppmärksammade villkoret är en skyddszon på hundra meter som skulle innebära att ännu fler fastigheter i Östra Malmberget kommer att behöva utrymmas de närmaste åren.

Gruvdom i Malmberget

De punkter som LKAB har överklagat handlar dock om utsläpp till vatten av kväve, deformationer och sättningar samt vibrationer från sprängningar. LKAB ansåg att de satta villkoren är alltför snäva och om villkoren vinner laga kraft skulle det få allvarliga konsekvenser för verksamhet i Malmberget.

Men nekas prövning

Nu har Högsta domstolen meddelat att man inte tar upp saken för prövning, vilket innebär att villkoren står fast. Någon högre att överklaga till finns inte och LKAB får börja ställa in sin verksamhet efter villkoren.

”Påverkar vår produktion”

Anders Lindberg, informationschef på LKAB, berättar att han inte ännu vet hur produktionen kommer att påverkas.

Men om ett av villkoren, utsläppen till vatten av kväve, säger han:

– Vi kommer att klara det, men det kräver stora insatser som påverkar vår produktion. Men det handlar om ett årsmedelvärde, så vi har ett år på oss, säger Lindberg.

När det gäller villkoret om deformationer och vibrationer handlar det om hur LKAB påverkar boende i Malmberget.

– I värsta fall innebär det att vi måste dra ner på produktionen ännu mer, eller att folk måste flytta tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvdom i Malmberget

Mer i ämnet